Programma
Duurzaamheidsweek Giessenburg
23 - 30 maart

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis.

24 september informatiemarkt energiebesparing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Bekijken

Van zaterdag 23 tot en met zaterdag 30 maart 2019 stond Giessenburg een week lang in het teken van duurzaamheid! Het was een groot succes waaraan vele bewoners jong en oud deelnamen. Ook de winkels, horeca en verenigingen deden met acties mee en lieten zien dat zij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan! 

Op de slotdag werd aangegeven wat we met elkaar hebben bereikt, werd de winnaar voor het beste Duurzaamheidsidee bekend gemaakt en werd de week met een spetterend optreden afgesloten.

Minder plastic afval, meer groen en minder tegels, duurzamer wonen en duurzaam vervoer. Welke keuzes kun je zelf maken voor een duurzamere leefomgeving? Met z’n allen maken we het verschil.

Een groener Giessenburg, een duurzamere samenleving, het begint bij jezelf!

Kijk hieronder voor het programma, de deelnemers en de acties!

Klik HIER voor de foto's.

Programma 23 maart
Locatie Dorpskamer (Tilplein):

8.30–11.00 uur | Giessenburg Schoon

Veel plastic en ander afval komt vaak op straat en in de natuur terecht. Ook in ons dorp helaas. Samen kunnen we hier iets aan doen! Op zaterdag 23 maart doen we met Giessenburg Schoon weer mee met de Landelijke Opschoondag en gaan we zwerfafval opruimen. Doet u ook mee?

Om 8.30 uur verzamelen we ons bij de Dorpskamer (Tilplein). We starten met koffie, limonade en koek en gaan daarna zwerfafval opruimen in Giessenburg. Na afloop (rond 11.00 uur) is er voor iedereen soep en ontvangen alle kinderen een diploma.

9.00 uur | Officiële opening wethouder, ophangen insectenhotels

Wethouder Bram Visser opent officieel de Duurzaamheidsweek en gaat samen met kinderen insectenhotels ophangen die gemaakt zijn door kinderen  op De Hoeff en bij speeltuinvereniging Kindervreugd.

Alle andere hotels zullen in de loop van de week op verschillende plekken in Giessenburg worden opgehangen en u kunt er 1 winnen bij de Energiequiz in de Dorpskamer.

9.30 – 14.00 uur | Start versiering Toekomststoel

Tijdens de week versieren kinderen een stoel met boodschappen en hun wensen voor een duurzame toekomst. De Toekomststoel, naar een idee van Jan Terlouw, wordt op zaterdag 30 maart aangeboden aan wethouder Teunis Jacob Slob. De stoel kan aangeschoven worden als de gemeente duurzaamheidsonderwerpen bespreekt. Zo krijgt de toekomst letterlijk een plek en wordt de stem van de toekomstige generaties gewaarborgd. Kijk voor meer informatie op: www.toekomststoel.nl.

Op 23 maart kunnen kinderen in de Dorpskamer de stoel komen versieren. Doe je ook mee?

9.30 – 14.00 uur | Lever een tuintegel in en ontvang gratis een vlindervriendelijk plant

Teveel bestrating in onze tuinen zorgt voor overbelasting van het riool tijdens hoosbuien en voor opwarming tijdens warme zomerdagen. Lever 23 maart voor 14:00 uur een tuintegel in bij de Dorpskamer en ontvang gratis een vlindervriendelijke plant, aangeboden door Harrewijn Groenvoorzieningen.

9.30 – 14.00 uur | Doe mee met de Energiequiz en win mooie prijzen!

In de Dorpskamer kunt u meedoen aan de Energiequiz. Wat weet u over energiebesparing? Test uw kennis en win mooie prijzen!

10.00 - 14.00 uur | Maak een proefrit met een elektrische auto. Meld u aan!

Denkt u erover na om binnen nu en een aantal jaar een elektrische auto te kopen? Kom zaterdag 23 maart naar het Tilplein en meld u aan voor een proefrit van 10-20 minuten in een elektrische auto. U kunt hierbij kiezen uit verschillende merken. Ook ontvangt u informatie over kosten, laadpalen en het delen van auto’s.

Programma 23 maart
Locatie Markt

8.00 - 12.00 uur | Wooncoaches - Het Nieuwe Wonen

Wilt u uw huis energiezuiniger en comfortabeler maken? Wilt u een lagere energierekening, maar u weet nog niet goed wat de mogelijkheden zijn en hoe u kunt beginnen?  Kom dan op 23 maart naar de markt waar de wooncoaches u verder kunnen helpen met informatie en uitleg over maatregelen.

ACTIE:  Levert u op 23 maart een gloeilamp in bij Technisch Centrum Cor Verhoeven dan ontvangt u 25% korting op led verlichting!

8.00 - 12.00 uur | Ludieke fotowedstrijd: ‘Hoe warm loop jij voor een groener Giessenburg?’

Laat door de wooncoaches die op de markt staan ook meteen een foto maken met een infraroodcamera. Dit keer niet van uw huis, maar van uzelf! De leukste foto’s worden beloond met een prijs.

8.00 - 12.00 uur | Afval scheiden, weet u hoe het moet?

Kom op 23 maart naar de markt en doe de Afvalscheidingstest. Weet u welk afval in welke bak moet? Heeft u alles goed dan wint een leuke prijs!

Reinigingsdienst Waardlanden is ook aanwezig om eventuele vragen die u heeft over afvalscheiding of andere zaken te beantwoorden

Programma 23 t/m 30 maart
Verschillende acties gedurende de week:

Lever jouw Duurzaamheidsidee in en win € 1.000

Heb je een goed idee om Giessenburg duurzamer te maken? Lever voor 30 maart jouw idee bij de Dorpskamer in of stuur het naar info@duurzaamgiessenburg.nl. Het beste initiatief wint een geldbedrag van € 1.000 om het idee ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen in ons dorp.

Giessenburgse winkels, horeca en verenigingen gaan voor duurzaam

40% van de wereldwijde productie van plastic wordt maar 1 keer gebruikt en dan weggegooid. In de Duurzaamheidsweek laten de Giessenburgse ondernemers en verenigingen zien dat met alternatieve verpakkingen en andere acties het best
eenvoudig is om minder plastic te gebruiken. En wist u dat zij ook al veel doen aan energiebesparing en -opwekking. Als u bij hen langs gaat, vertellen ze u hier graag meer over!

Wie doen er zoal mee? AH, G&W GezondheidsDrogist Flach, Slagerij Bouter, Speciaalbakkerij Van der Grijn,  Speciaal4jou, Miek-Kado, Welkoop,  Voetbalvereniging Peursum en Tennisvereniging Giessenburg.

Kijk HIER voor alle (kortings)acties!

Activiteiten voor en door kinderen

Tijdens de Duurzaamheidsweek zijn er allerlei activiteiten voor en door kinderen.

Op woensdag 27 maart komt de burgemeester bij CBS De Hoeksteen en OBS Het Tweespan langs om de kinderen voor te lezen uit een speciaal voor hen gemaakt boek over duurzaamheid. Verder komt dan ook de Toekomststoel mee. De kinderen kunnen dan een kreet ten aanzien van klimaat op die stoel gaat zetten. Deze stoel staat de overige dagen in de etalage van Miek-Kado. Een stukje gras voor de school wordt gereed gemaakt om door kleuters later het jaar in te laten zaaien.

Woensdag 27 maart wordt er 's middags tussen 13.15-14.15  uur en 14.30-15.30  uur een natuur-speur-ontdek-activiteit georganiseerd. Deze activiteit is voor kinderen van groep 4 t/m groep 8 en zal op verschillende locaties in het dorp zijn (Welkoop, Miek-Kado).

Op zaterdag 30 maart kunnen de kinderen tot met groep 3 met een schoongemaakt leeg pak melk of pap(met draaidop) naar Miek-Kado komen. Daar helpen ze de kinderen om er een ‘tuintje’ van te maken, door er grond in te doen en zaadjes.

Heeft u kapotte elektrische apparaten dan kunt u deze vanaf maandag 25 maart laten ophalen door kinderen van groep 7b/8b van De Hoeksteen. Zij doen namelijk mee aan een EWASTERACE.  De spullen worden gerecycled  voor hergebruik. In het dorp hebben de kinderen posters opgehangen. Ook kunt u via www.ewasterace.nl  uw goederen aanmelden.

Bij Speeltuinvereniging Kindervreugd zijn door kinderen insectenhotels gebouwd waarvan er 2 op zaterdag 23 maart door de wethouder worden opgehangen. De andere insectenhotels zullen ook op andere plekken in het dorp worden opgehangen.

Bloembommen Dagboerderij De Hoeff

Op dagboerderij De Hoeff zijn meer dan honderd bloembommen gemaakt. Deze worden op zaterdag 23 en zaterdag 30 maart door clienten van De Hoeff op de markt uitgedeeld.

De bloembommen bestaan uitsluitend uit zaden van inheemse planten die goed zijn voor insecten en dan met name wilde bijen. Als je jouw bloembom ergens neergooit, heb je grote kans dat een aantal van de  onderstaande plantensoorten zullen opkomen:

Akkerhoornbloem, Bleke klaproos, Gele morgenster, Gestreepte witbol, Gewone brunel, Gewone rolklaver, Gewone spurrie, Gewoon biggenkruid, Gewoon duizendblad, Gewoon reukgras, Gewoon struisgras, Glad walstro, Grasmuur, Grote ratelaar, Kleine leeuwentand, Kleine ratelaar, Knoopkruid, Kruipende boterbloem, Margriet, Rode klaver, Rood zwenkgras, Schapenzuring, Scherpe boterbloem, Sint Janskruid, Smalle weegbree, Stijf havikskruid, Veldlathyrus, Veldzuring, Vlasbekje, Vogelwikke, Aartsengelwortel, Fijnstraal, Guldenroede, Hartgespan, Heemst, Kaardenbol, Kaasjeskruid, Kattenstaart, Koolzaad, Korenbloem, Look zonder look, Mariadistel, Munt, Ooievaarsbek, Ossentong, Salvia, Sint Janskruid, Slangenkruid, Tijm, Valeriaan, Wilde marjolein, Wilgenroosje en Witte honingklaver

Programma 30 maart
Locatie: De markt

30 maart | 11.00 uur | Bekendmaking prijswinnaar beste Duurzaamheidsidee en resultaten opgehaald plastic/afval

Op 30 maart wordt op de markt door wethouder Teunis Jacob Slob de winnaar bekend gemaakt van het beste Duurzaamheidsidee. Het beste initiatief wint een geldbedrag van € 1.000 om het idee ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen in ons dorp.

Tevens wordt wordt bekend gemaakt wat we hebben bespaard en ook hoeveel er aan plastic en afval in één week is opgehaald. Door zoveel Giessenburg Schoon, via de winkels en verenigingen en de PETman en CANman (2 bijzondere afvalbakken die tijdens de week in ons dorp staan en waar u verschillende soorten afval in kunt gooien)

30 maart | 11.45 uur | De wethouder krijgt de Toekomststoel aangeboden

Tijdens de week hebben kinderen een stoel versierd met boodschappen en hun wensen voor een duurzame toekomst. De Toekomststoel, naar een idee van Jan Terlouw, wordt op zaterdag 30 maart aangeboden aan wethouder Teunis Jacob Slob. De stoel kan aangeschoven worden als de gemeente duurzaamheidsonderwerpen bespreekt. Zo krijgt de toekomst letterlijk een plek en wordt de stem van de toekomstige generaties gewaarborgd.

30 maart | 12.00 uur | Afsluiting met optreden Breaksquad (finalist Holland’s got talent)

Op 30 maart sluiten we de Duurzaamheidsweek af met een spetterend optreden van  'Breaksquad' uit Gorinchem! Finalist van het bekende programma 'Holland's got talent. Kom allen naar de markt en laten we er een mooi  slotfeest van maken!